neděle 15. ledna 2017

Star Wars: Rogue One


Nový příběh ze světa Star Wars fanoušky dost nahypoval. Ale má vůbec tenhle film šanci, když se v něm neobjeví žádní rytíři Jedi nebo Sithové? Stojí vůbec za to na něj jít do kina?

Rogue One udělal celkem odvážný krok a pokusí se nabídnout náročným fanouškům příběh z univerza Star Wars, který nebude obsahovat využívání tajemné Síly. Respektive objeví se pár náznaků (je to přece jenom Star Wars), nicméně hlavní postavy musí spoléhat jen na svoje schopnosti.

Příběh Rogue One je časově zasazen těsně před začátek 4. epizody. Bájná a nebezpečná Hvězda Smrti je těsně před dokončením. Jedinou nadějí Povstání je ukradnout plány, které by měly obsahovat slabinu, pomocí níž je možné tento kolos zničit. Jak už to dopadne samozřejmě víme, protože právě ukradenými plány začíná film Star Wars: Nová Naděje. V Rogue One nám však přinese pohled na to, jak obtížné bylo tyto důležité dokumenty získat. A také kolik bylo potřeba obětovat.

Výpravný příběh také doplňuje skvělé hudební podání, který má na svědomí Michael Giacchino. Skladatel se k dílu choval uctivě, a tak ve filmu zazní i staré známé hudební podkresy. I když trochu pozměněné. A samozřejmě i některé nové, složené speciálně pro tento film.

Rogue One přinesl také jednu kontroverzi. Hraje v něm totiž herec, jež je už několik let po smrti. Trikové efekty totiž přivedli ze záhrobí herce Petera Cushinga, jež ztvárnil roli slavného generála Wilhuffa Tarkina.

Odpověď na moji otázku ze začátku však není jednoduchá. Pokud jste fanoušci světa Star Wars a příběh znáte od předu dozadu, máte všechny knihy i komiksy přečtené, možná Vás budou iritovat některé nepřesnosti a odchylky, a film si tolik neužijete. Pokud ale se Vám Star Wars líbí, nicméně neznáte dopodrobna celé univerzum, určitě do kina běžte.

Žádné komentáře: