sobota 25. července 2009

Fable: The lost Chapters

RPG Fable, od slavného herního designéra Petra Moulineauxe a jeho vyvojářského studia Lion head, mě doslova chytlo a nepustilo. Teda pustilo, ale teprve až jsem ho dohrál :-).


Hra vyšla nejdříve na konzoli Xbox a poté byla doručena i do našich PC ručičkou. Port se "Lionům" povedl a tak Fable netrápí typické neduhy konverzí - špatná kamera, zmršené ovládání či "netýkání" si s myší. A nejen to. PC hráči dostali za své čekání dokonce celou jednu novou kapitolu příběhu a několik zbraní.

Revoluce?
Fable mělo být revoluční v tom, jak Váš hrdina bude růst zároveň s tím, jak hrajete. Nebo reakce obyvatel Albionu na Vaše hrdinské činy. A musím říct, že to skoro povelo. Proč skoro? No pokud jde o ty reakce, tak ty tam opravdu jsou. Obyvatelé Vám provolávají slávu a nebo naopak Vám říkají vrahu (ale to jenom v ústraní, aby je nebylo moc slyšet). A ten dynamický růst? To se až tak moc nepovedlo. Hrdina sice roste, ale zároveň s tím, jak postupujete v příběhu. Takže pokud jste v jedný části a nejdete dál budete mít pořád stejný věk. Jinak Fable není tradiční hardcore PRG. K dispozici nemáte žádnou skupinu, je tu jenom přiměřené množství kouzel a zbraní a moc se tu nehraje na statistiky. Takže na orgie typu Baldurs Gates zapomeňte.

Příběh
Příběh Vás zavede do země Albion. Po této zemi chodí spoustu hrdinů (dokonce mají svůj cech) a pomáhají nebo škodí jejich obyvatelům. I Vaše alter ego chce být hrdinou a taky o tom každý den sní. Z jednoho takového snu ho probudí jeho otec a řekne mu, aby koupil své sestře dárek. A tady se do role dostává samotný hráč. Hra za malého hrdinu je brána jako "pohybový" tutoriál. Jakmile splníte úvodní úkoly, děj se posune dál a vy se ocitáte v cechu hrdinů. Během života v něm pilně trénujete a dozvídáte se, že svět začíná sužovat nějaké zlo.

Levelování
Zabijením protivníků a plněním úkolů dostaváte XP (zde jako zkušenstní orby), které můžete následně vyměnit v cechu hrdinů za skill. Ale pozor. Dostáváte orby podle toho, jak bojujete. Takže například když bojujete jenom na blízko, odměnou Vám budou orby na vylepšení skillů pouze na boj a fyzičku. POkud raději kouzlíte, dostanete XP za kouzlení a proměníte zase na skilly ke kouzlení.

Zlý, hodný anebo něco mezi tím
Během postupu hrou si volíte, jestli budete kladními, bezcitnými a nebo neutrálními hrdiny. Podle toho, jaké konáte skutky, Vám lidé provolávání slávu či se Vás bojí a když se objevíte, s jekotem utíkají. To jací jste poznáte i z Vašeho vzhledu. Jestliže jste čestní, budou kolem Vašeho hrdiny poletovat motýlci :-) a nad hlavou bude mít svatozář. Naopak ďábelsští hrdinové budou mít rohy a bude z nich stoupit rudý dým.


Vzhled
Je jen na Vás, jak bude Váš Hrdina vypadat. Ve hře totiž existují speciální holičské a tetovací kartičky, které Vám dopomohou dotvořit si Hrdinu k obrazu svému. Kartičku se povalují všude po Albionu a nebo se také dají koupit u obchodníků.


Brnění a zbraně
Ve hře není jenom brnění, najdete tu i dokonce dámské šaty :-). A navíc většina oblečení a brnění jsou dostupné ve dvou barvách (tmavé a světlé). Pokud jde o zbraně, najdeme tu typické kousky. Meče, palice, sekáčky, kůše, luky. Do každé zbraně můžete osadit dvě z dostupných vylepšení.

Grafický a audio kabátek
Vizuální zpracování Fable je takové trochu pohádkové (skoro jako WoW). Zbraně jsou tu typicky skoro větší než hrdinové. Ale i tak je na co koukat a některé lokace jsou opravdu úchvatné.
Zvuk příjemně doplňuje hraní a nijak neobtěžuje. Hudba reaguje dynamicky na dění na obrazovce.

Konečná
Fable má spoustu dalších možností, jež jsem tu nezmínil (soutěž v kopání slepic,...). I když vizuální zpracování nemusí sednout každého. Ale těm, kterým se pohádková grafika líbí, může toto RPG směle doporučit. Navíc se teď u Cd Projektu prodává jako extra klasika za 269 Kč.


Žádné komentáře: