pondělí 20. června 2016

Kočky by kupovaly myši


Dostala se mi do ruky docela zajímavá knížka. Rozhodně by si ji měl přečíst každý, který má doma nějakého domácího mazlíčka anebo ho plánuje. Poučná rozhodně bude ale i pro ostatní.

Hans-Ulrich Grimm není klasický spisovatel. Je to spíše novinář. Novinář, který si dal nelehký úkol. Rozhodl se odkrýt výrobu krmiv obrovských koncernů. A úkol to rozhodně nebyl lehký. Za své dílo si vysloužil ostrou kritiku a čelil dokonce soudním procesům. Soud nakonec vyhrál.

Je pravda, že se Grimm s velkými firmami rozhodně nemaže. V knize naplno odkrývá, co se za výrobou krmiv a granulí skrývá. A rozhodně to není chutné odkrytí. Kočky by kupovaly myši rozhodně není pro slabé povahy. I kdyby jen půlka byla pravda, stejně je to velice nechutné.

Grimm se v knize i zamýšlí, zda nekvalitní krmivo a granule nezpůsobují i nějaké známé nemoci - např. displazii u velkých psů. Může a nemusí mít pravda, to už musí posoudit každý čtenář sám. Jisté studie tomu však napovídají.

Kniha Kočky by kupovaly myši není odborná kniha. Je napsána velice lidsky a je pro každého pochopitelná. Rozhodně stojí za zkoušku pro všechny, kteří se o tajemném průmyslu výrobě krmiv chtějí dozvědět více.

Žádné komentáře: