úterý 14. července 2009

Fahrenheit


Tahleta adventurka je sice už trochu staršího data (2005). Ostatně tvůrčí tým Quantic Dream už chystá novou hru - Heavy Rain. Dostal jsem se k ní až teď, protože byla jako plná hra na Score :-).

Fahrenheit je interaktivní thiller. Není to ani moc adventura, protože tam nemáte žádný adventář, nesbíráte předměty a nekombinujete předměty pro postup ve hře. Rozvory tu sice jsou, nicméně se musíte rychle rozhodovat co odpovíte, protože Vám utíká čas. Ani zákysových míst tu moc není. Za celou hru jsem musel snad jenom jednou použít návod :-).


Hra Fahrenheit nás zavede do jedné mrazivé noci v současném New Yorku. Lucas Cane se probouzí na záchodku jedné zapadlé restaurace vedle mrtvoly muže. A nejen to. Drží v ruce zakrvácený nůž a je očividné, že vraždu spáchal on. V tuto chvíli je Vám Lucas dán do rukou a je jen na Vás, jak to bude pokračovat. Ve hře nebudete hrát jenom za již zmíněného Lucase, ale i za policistku Carku Valenti a jejím parťákem Tylerem Milesem. A taky si zahrajete na chvilku lucasova bratra a jiné boční postavy.


Celá hra je víceméně postavena na Vašich reflexech. Akční scény jsou tu totiž řešeny pomocí kruhových a sloupcových ( :-) ) miniher. Kruhové spočívájí v tom, že se Vám na obrazovce ukáží dva kruhy a vy používáte šipky a pohyby myší podle toho, co se ukáže. No a sloupcové zase připomínají staré dosové olympiády - mačkání co nejrychleji šipek :-). Zní to sice dost neohrabaně, nicméně jakmile se do toho dostanete, nebudete mít dost :-). Je to skvěle vyřešený, hra tím opravdu dostává šťávu.

Taky je tu stupnice, která ukazuje, jak je na tom psychicky Váš charakter. Jakmile klesne úplně dolů, hra pro Vás končí. Postava buď spáchá sebevraždu anebo se, v případě Lucase, jde nahlásit policii. Ve hře Vás taky bude čekat několik zásadních rozhodnutí, které ovlivní Vaše další působení v příběhu. Pokud vím, hra má tři konci - dobrý, neutrální a zlý. Je jen na Vás jak tohle všechno dopadne.

Po grafické stránce je to i na dobu, kdy hra vyšla poněkud dost slabé. Zato zvuk je senzační, hudba dodává dynamiku akcím i zásadním rozhodnutí. A sountrack je poslouchatelný i samostatně ;-).

No to je asi tak vše. Doporučuji si tuto pařbičku zahrát, určitě Vás nezklame. Hlavně akční složka má perfektní spád a nenechává Vás vydechnout.

Update: Jak tak koukám na ty screeny, tak ta grafika vypadá fajnově :-). Ale až si zapněte hru, tak zjistíte, že to tak není :-D.

2 komentáře:

Michal Bayerl řekl(a)...

Ahoj, nedávno jsem si koupil Fahrenheit v Rakousku (za 5 ojro nekup to), ale nejde mi ani nainstalovat. Mám Visty. Napíše mi to, že instalátor musel být náhle ukončen. Mám více staších her, které jsou jen pro XPčka a běží mi v pohodě. Fahrenheit ale nejde ani nainstalovat, což se mi ještě nestalo. Nevíš co s tím? Díky.

Unknown řekl(a)...

Ty jo, skus ten instalátor pustit jako správce. Jinak mě teda nic jinýho nenapadá. S hrama mám na Vistách spíš problémy se spuštěním než s instalací :-).